Limburgse bedrijven vinden steeds moeilijker hoogopgeleide werknemers. De instroom van jong talent in de provincie blijft beperkt, omdat jongeren vaak buiten de provinciegrenzen studeren en een aantal van hen daar ook blijft. Daarnaast zal de uitstroom van oudere werknemers door pensioen de komende jaren alleen maar toenemen. Dit dreigt een rem te zetten op de economische groei van Limburg.
Ben Lambrechts, algemeen directeur van Hogeschool PXL, erkent het probleem, maar ziet ook positieve signalen: "75% van onze afgestudeerden blijft in Limburg werken. Dat is een record voor ons." Dit succes schrijft hij toe aan het brede aanbod graduaatsopleidingen en praktijkgericht leren. "Wij zorgen ervoor dat studenten al tijdens hun studies een band krijgen met de Limburgse arbeidsmarkt. Via 'werkplekleren' brengen we hen in contact met potentiële werkgevers." Daarnaast biedt de opkomst van hybride - zowel fysiek als online - werkmodellen nieuwe kansen. "Corona heeft een nieuwe arbeidsmarkt gecreëerd. Mensen werken vaker deels van thuis uit, waardoor afstand tot het werk minder een rol speelt. Dit biedt mogelijkheden om talent naar Limburg te halen", verduidelijkt Lambrechts.
Om de Limburgse arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken, is zowel een breder opleidingsaanbod als de creatie van voldoende jobs noodzakelijk. "We moeten een evenwicht vinden tussen opleiden en het creëren van carrièrekansen in Limburg", stelt Lambrechts. De directeur van Hogeschool PXL is er alvast van overtuigd dat de situatie in Limburg zal keren. "De statistieken lopen wat achter, maar ik denk dat als we binnen 5 jaar opnieuw kijken, we zullen zien dat talent niet alleen beter wordt behouden, maar ook wordt aangetrokken", besluit Lambrechts.