Vanaf volgend schooljaar ondergaat het beroepsonderwijs een heuse metamorfose. Leerlingen uit de arbeidsfinaliteit van de Limburgse middelbare scholen gaan vanaf september tegelijk les kunnen volgen in het secundair, alsook enkele uren aan de hogescholen. “Dit is heel experimenteel en bestond nog niet”, zegt Anneke Jeurissen (PXL).
Volgend schooljaar staat er een halve ‘revolutie’ te wachten voor het beroepsonderwijs (BSO) of de arbeidsfinaliteit zoals dat nu heet: tot nog toe moesten die leerlingen een zevende jaar volgen voor ze hun diploma middelbaar behaalden, nu krijgen ze dat na het zesde jaar. “Ze kunnen dus meteen gaan werken. Of aan een hogere opleiding in de hogescholen beginnen”, zeggen Heidi Croes, PXL-directeur Onderwijs en Studentenbeleid en schooldirecteuren Ronny Meertens (Sint-Augustinus Bree) en Stijn Valkeneers (Go! Next Level X Hasselt).
Maar - in tegenstelling tot voordien - kunnen leerlingen niet meer kiezen welke opleiding ze volgen in het hoger onderwijs: met hun nieuwe diploma mogen ze enkel naar een graduaatsopleiding. De deur naar een bachelor is zo dicht. Anneke Jeurissen, PXL-relatiebeheerder secundaire scholen: “De meesten kozen voor graduaat, maar er waren toch ook heel wat leerlingen die gingen voor een bacheloropleiding. Kleuteronderwijs is bijvoorbeeld populair. 20 procent van onze instroom in die richting komt uit het beroeps. Hetzelfde bij Groenmanagement, Journalistiek, Toerisme,…"
Croes: “Als hogeschool waren we ook blij met dat extra specialisatiejaar, omdat je merkte dat de leerlingen dan rijper waren en een betere kennis hadden van hun vakgebied.”
“Laat BSO-leerlingen niet voor een gesloten deur staan” | Het Belang van Limburg