Aan de UHasselt gaan studenten geneeskunde en revalidatiewetenschappen vanaf volgend academiejaar specifieke opleidingen krijgen voor het verzorgen van slachtoffers in oorlogssituaties. “We hopen op het beste, maar bereiden ons voor op het ergste”, zegt prof. dr. Vranckx.
Bij PXL-Healthcare wordt voorlopig nog niks veranderd aan het curriculum. “Op dit moment is die vraag vanuit de overheid nog niet gekomen”, zegt departementshoofd Roald Nelissen. “Nu zit in het curriculum van onze studenten verpleegkunde sowieso al heel wat traumatologie vervat. Ook spoedeisende en intensieve zorgen zitten daarbij. Die studenten leren sowieso over wat te doen bij geamputeerde ledematen, hoe ze een bloeding moeten stelpen, wat er bij schotwonden moet gebeuren, ... We bieden ook een postgraduaat wondzorg aan.”
“Het leger stuurt soms hun mensen naar een opleiding verpleegkunde omdat die net een meerwaarde heeft op vlak van EHBO op het terrein”, gaat Nelissen verder. “Onze studenten zijn eigenlijk al voor een groot stuk voorbereid op mogelijk gruwelijke taferelen. Natuurlijk, in een grote crisissituatie zal daar nog meer op ingezet moeten worden. Een extra opleidingsonderdeel rond oorlogssituaties aanbieden, dat is zeker een interessante piste om over na te denken.”