Chlorofyl, het bladgroen in planten, helpt CO2 om te zetten in zuurstof. Zuurstof die we nodig hebben om te leven, al is ruimte voor groen in Vlaanderen schaars en bedreigd door bouwprojecten, zegt lector Groenmanagement Kathleen De Clercq (PXL-Green & Tech).
"Waarom hechten we zo weinig waarde aan bomen? De uniforme boomwaardebepaling geeft ze in euro’s uitgedrukt een tastbare waarde. Toch verdwijnen ze massaal voor wegen en infrastructuur. Als een kerk ‘in de weg’ staat van een nieuwbouwproject, dan leggen we de weg eromheen. Staan bomen een tramlijn in de weg, dan sneuvelen ze met tientallen.
"En dat terwijl bomen ons helpen, fysiek en mentaal. Ze maken onze lucht zuiverder, helpen ons ‘door’ een landschap te kijken en helpen ons – wetenschappelijk bewezen – bij de aanmaak van het gelukshormoon dopamine. Dopamine behoedt ons voor een burn-out, depressie, verslavingen en Parkinson. Dat mensen de bomen en ander groen van onschatbare waarde vinden is dus terecht: ze geven zuurstof en ze maken ons gelukkig. Is het dan omdat ze onschatbaar zijn dat we dat schatten maar helemaal overslaan?"
Te vaak wint beton het nog van natuur | Het Belang van Limburg
OPINIE. Te vaak wint beton het nog van natuur (Kathleen De Clercq, PXL) | Architectura