Selecteer "Alle cookies accepteren" als u akkoord gaat met het opslaan van essentiële cookies, analytische cookies, marketingcookies en social media cookies. Door op "Cookie-voorkeuren aanpassen" te klikken kan u uw voorkeuren beheren. Cookiebeleid

Essentiële cookies
zijn noodzakelijk voor een normaal bezoek aan de website om puur technische redenen. Aangezien dit een technische noodzaak is, hoeven we u alleen op de hoogte te stellen van deze cookies, en worden ze geïnstalleerd bij het bezoeken van de website.

Analytische cookies
houden bij hoe onze website wordt gebruikt, bijvoorbeeld om het verkeer op de website te meten of hoe vaak een pagina wordt geraadpleegd. We gebruiken deze informatie om de gebruikerservaring en prestaties van onze website en diensten te analyseren. Voor het plaatsen van deze cookies zullen wij uw toestemming vragen.

Marketingcookies
verzamelen informatie om relevante gesponsorde inhoud over onze producten en producten die door derden worden aangeboden te leveren. Ze volgen gebruikers op onze website om op basis van hun voorkeuren advertenties te tonen die relevant en interessant zijn voor onze bezoekers. Deze cookies worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Social media cookies
worden gebruikt wanneer u informatie deelt via een deel knop voor social media op onze website, of wanneer u social media content raadpleegt via onze website, bijvoorbeeld bij het bekijken van een Vimeo-filmpje. Voor het plaatsen van deze cookies is uw toestemming vereist.

Cookie-voorkeuren aanpassen

In de media

Zeg niet ‘vegan’ of ‘vegetarisch’, zeg ‘plantaardig’ of ‘futureproof’: "Studenten verleiden zonder gevoel ergens voor of tegen te kiezen”

18/09/2025

Hoe gaan we minder vlees en meer kikkererwten eten? Volgens minister Jo Brouns (cd&v) o.a. door termen als vegan en veggie te mijden, “want die klinken te negatief”. Tegen 2030 wil hij meer plantaardig voedsel op ons bord, maar “zonder kruistocht tegen vlees”.

In het studentenrestaurant van de PXL wordt die aanpak al langer gevolgd: “Als je een gerecht een stempel geeft zoals vegetarisch of halal, sluit je onbewust groepen uit”, zegt cateringchef Rudy Rampelberg. “We willen studenten juist verleiden zonder dat ze het gevoel hebben ergens voor of tegen te kiezen.”

Daarom kiest PXL voor een ‘futureproof’-eetstand in plaats van een ‘veggie’-hoek. Die biedt veel vegetarische en zelfs volledig veganistische gerechten, zonder labels. “En die loopt opvallend goed”, klinkt het.
Toch wil Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns vlees niet in het verdomhoekje zetten. “Het gaat om méér plantaardige alternatieven en een breder aanbod, niet om een kruistocht tegen vlees. Een goed stuk lokaal vlees past perfect in een gezond en duurzaam eetpatroon. Ik geloof niet in een belerend vingertje”, besluit hij.

Verschenen

Waarom we termen als vegan en vegetarisch moeten mijden | Het Belang van Limburg