Hoe gaan we minder vlees en meer kikkererwten eten? Volgens minister Jo Brouns (cd&v) o.a. door termen als vegan en veggie te mijden, “want die klinken te negatief”. Tegen 2030 wil hij meer plantaardig voedsel op ons bord, maar “zonder kruistocht tegen vlees”.
In het studentenrestaurant van de PXL wordt die aanpak al langer gevolgd: “Als je een gerecht een stempel geeft zoals vegetarisch of halal, sluit je onbewust groepen uit”, zegt cateringchef Rudy Rampelberg. “We willen studenten juist verleiden zonder dat ze het gevoel hebben ergens voor of tegen te kiezen.”
Daarom kiest PXL voor een ‘futureproof’-eetstand in plaats van een ‘veggie’-hoek. Die biedt veel vegetarische en zelfs volledig veganistische gerechten, zonder labels. “En die loopt opvallend goed”, klinkt het.
Toch wil Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns vlees niet in het verdomhoekje zetten. “Het gaat om méér plantaardige alternatieven en een breder aanbod, niet om een kruistocht tegen vlees. Een goed stuk lokaal vlees past perfect in een gezond en duurzaam eetpatroon. Ik geloof niet in een belerend vingertje”, besluit hij.
Waarom we termen als vegan en vegetarisch moeten mijden | Het Belang van Limburg